Gerund door medisch personeel Gratis verzending (binnen NL) Levertijd 1-3 werkdagen Hulp nodig? online chat
Orders kunt u plaatsen in onze andere webshop lingeriehuisonline.nl, ook voor advies en informatie bent u daar welkom!

BH bij lymfoedeem / vochtophoping

BH bij lymfoedeem / vochtophoping

In onze webwinkel vindt u een groot aanbod: Prothese bh bij Lymfoedeem.

Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem is het zwellen van één of meerdere lichaamsdelen (meestal een arm of een been) door stapeling van lymfevocht. Lymfevocht is een heldere lichaamsvloeistof, rijk aan eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen.

Hoe ontstaat lymfoedeem?
Bij borstkankerpatiënten kan het lymfstelsel uit balans raken doordat lymfklieren zijn verwijderd of bestraald. De lymfklieren kunnen hun werk niet meer goed doen. Ze kunnen minder vocht afvoeren, de afvoercapaciteit is verminderd. Het oedeem ontwikkelt zich in de buurt van het beschadigde gedeelte van het lymfstelsel. Vaak is dit in de arm. Lymfoedeem kan zich ook ontwikkelen in de geopereerde of bestraalde borstwand, of  - na een borst besparende operatie - in de behandelde borst. In theorie kan lymfoedeem in het hele lichaam voorkomen.
Lymfoedeem kan ingrijpende gevolgen hebben voor het dagelijks leven. De structuren in de oksel die door operatie en bestraling zijn beschadigd, kunnen de beweeglijkheid beperken. De zwelling is hinderlijk. Je zware arm omhoog houden, kan bijvoorbeeld moeilijk zijn.

Wie krijgt lymfoedeem?
Niet iedereen die is behandeld voor borstkanker, krijgt lymfoedeem. Het blijft onduidelijk waarom de ene persoon wel lymfoedeem krijgt en de andere persoon niet. Wel is het zo dat je altijd alert moet blijven op klachten die duiden op (beginnend) lymfoedeem. Als je lymfklieren zijn verwijderd of beschadigd, loop je je leven lang risico om lymfoedeem te ontwikkelen

Waarom is dan een goed passende BH van belang?
Wanneer ook de lymfeklieren zijn verwijderd uit de oksel, is het juist belangrijk om een goed passende en steunende bh te dragen. Doordat de lymfeklieren er niet meer zijn om lymfevocht in het borstgebied af te voeren, geeft een elastische bh met een breed rugpand en prothese bh met brede schouderbandjes een goede drukverdeling en dit helpt vochtophopingen en lymfoedeem te voorkomen, verminderen en te behandelen.

 

Waar kunt u lymfoedeem aan herkennen?
De meest voorkomende klachten van lymfoedeem zijn o.a. zwelling (door het ophopen van vocht), pijn, tintelingen en een vermoeid/ zwaar gevoel. Bij klachten of als u het niet vertrouwd altijd arts raadplegen.
Contactinformatie

Winkel en retouradres
Lytsedyk 45, 9045PN, BITGUMMOLE
info@caretowear.nl
BTW nummer: 855875227B01
KvK nummer: 64834409
Bankrekening:
NL90 KNAB 0255 1642 54